Αγίοι Βαβατσινιάς

Αγίοι Βαβατσινιάς
Paragraphs
Το χωριό Άγιοι Βαβατσινιάς βρίσκεται στη δυτική πλευρά της πόλης του Ζήνωνα, τη Λάρνακα. Σου αρέσει το έψημα, ο παλουζές, ο σουτζούκος ή τα κιοφτέρκα; Κάνε μια στάση!

Οι Αγίοι Βαβατσινιάς είναι όμορφο χωριό της επαρχίας Λάρνακας κτισμένο στα νότια του δάσους Μαχαιρά, σε υψόμετρο 700 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το χωριό πήρε το όνομά του από το δέντρο της μουριάς το οποίο ευδοκιμεί στην περιοχή και που στα Κυπριακά ονομάζεται Βαβατσινιά. Οι κάτοικοί του ασχολούνται με τη γεωργία και επικεντρώνονται στην παραγωγή του παραδοσιακού τοπικού ποτού «Ζιβανία». Το χωριό βρίσκεται πολύ κοντά στο νεολιθικό οικισμό της Χοιροκιτίας. Κάνοντας κανείς μια βόλτα στους Αγίους Βαβατσινιάς, θα συναντήσει εντυπωσιακά θρησκευτικά μνημεία όπως η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανό με το αγίασμα, η οποία δεσπόζει στο κέντρο του χωριού, κτίσμα του 1871 πάνω από ερείπια άλλης μικρότερης εκκλησίας.
Επιπρόσθετα στο χωριό υπάρχουν αρκετά καζάνια τα οποία χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή της ζιβανίας και ένας παλιός ληνός, που τον χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή ντόπιου κρασιού. Τέλος, στο χωριό Αγίοι Βαβατσινιάς υπάρχουν από το 1980 δύο φράγματα, χωρητικότητας 53.000 και 55.000 κ.μ.

Στους Αγίους Βαβατσινιάς δεσπόζουν επίσης τα μνημεία ηρώων αφιερωμένα στους Ανδρέα Νεοκλέους και Μάνο Λοΐζου.

Το Μοναστήρι του Άγιου Μηνά, το Μοναστήρι του Μαχαιρά, καθώς και η Παναγιά της Γλώσσας απέχουν λίγο από το χωριό. Το συγκεκριμένο χωριό έχει πολλά περισσότερα να σας προσφέρει, εφόσον ολόκληρη η περιοχή του, μέχρι τα βουνά με υψόμετρο 900 μέτρα είναι γεμάτα από αξιοθέατα και γεύσεις τοπικών εδεσμάτων και κρασιού από ντόπιους παραγωγούς.

Off
Location