Άγιος Θεόδωρος

Άγιος Θεόδωρος
Paragraphs
Ο Άγιος Θεόδωρος είναι ένα γραφικό χωριό της επαρχίας Λάρνακας, χτισμένο στις όχθες του Ποταμού Πεντάσχοινου. Η ονομασία του χωριού προήλθε από τον Πολιούχο Άγιο, στον οποίο είναι αφιερωμένος ο μεγαλοπρεπής ναός του χωριού.

Το χωριό δεν σημειώνεται σε παλιούς κυπριακούς χάρτες και είναι πολύ πιθανόν να δημιουργήθηκε από αρχαίους οικισμούς που υπήρχαν στην περιοχή, όπως Αnastadia, Xeugalalio, Capno, Vasilopotamo, Pendasino, οι οποίοι συναντιούνται σε μεσαιωνικούς κυπριακούς χάρτες.

Ο δρόμος που οδηγεί στην παραλιακή περιοχή του χωριού ονομάζεται «Κοιλάδα του Πεντασχοίνου» καθώς βρέχεται από τον Ποταμό Πεντάσχοινο που διαπερνά το χωριό και καταλήγει στη θάλασσα. Υπάρχουν αρκετές παραδόσεις για την ονομασία, μία εξ αυτών αναφέρει ότι ονομάστηκε έτσι γιατί υπήρχε στην περιοχή μια μεγάλη «κουφή» (φίδι) του ποταμού που είχε μάκρος πέντε σχοινιά.

Η διαδρομή προς τη παραλία είναι μοναδική. Το καταπράσινο χαλί που απλώνεται γύρω από τον επισκέπτη σε ολόκληρη τη διαδρομή προς την παραλίαπροσδίδει παραδεισένια ευχαρίστηση. Οι ανθοί από τις πορτοκαλιές, τις μανταρινιές και τις λεμονιές μαγεύουν και αιχμαλωτίζουν κάθε επισκέπτη. Οι σπηλιές και τα φαράγγια που συναντά κανείς στη διαδρομή μαγνητίζουν τα βλέμματα και προσφέρουν ένα θέαμα μοναδικό. Φθάνοντας στην παραλία, γεμίζει και ευφραίνεται η ψυχή από γαλήνη αντικρίζοντας την απεραντοσύνη του γαλάζιου που απλώνεται επιβλητικά μπροστά στα μάτια του κάθε επισκέπτη.
Off
Location