Αγρός

Αγρός
Paragraphs
Ο Αγρός βρίσκεται στην οροσειρά του Τροόδους, στην περιοχή της Πιτσιλιάς και διοικητικά υπάγεται στην Επαρχία Λεμεσού. Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 1.100 μέτρων πάνω από τη θάλασσα και οι επισκέπτες μπορούν να φτάσουν εκεί ακολουθώντας το δρόμο Β8 (από τον κυκλικό κόμβο Πολεμιδιών), στη συνέχεια το δρόμο Ε801 και τέλος τον δρόμο F948.

Το χωριό είναι κτισμένο αμφιθεατρικά, ανάμεσα στα βουνά, με πανοραμική θέα. Όλα αυτά τα στοιχεία καθιστούν το χωριό ιδανικό για αγροτουρισμό. Έχει διατηρήσει τον παραδοσιακό χαρακτήρα και τα ήθη και έθιμά του. Είναι γνωστό επίσης για την ποικιλία των φρούτων και λαχανικών που καλλιεργούνται εκεί.

Ο Αγρός είναι γνωστός για την καλλιέργεια των ρόδων, καθώς και για την παρασκευή εδεσμάτων και κυρίως παστών κρεάτων (λουκάνικα, λούντζα και χοιρομέρι), τις σπιτίσιες μαρμελάδας και γλυκά. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν τη διαδικασία παρασκευής των εδεσμάτων αυτών σε ειδικά εργαστήρια, όπου γίνεται η απόσταξη του ροδέλαιου καθώς και η παρασκευή των γλυκών και των παστών κρεάτων.

Η ονομασία του χωριού προέρχεται από τους 40 μοναχούς που έφτασαν στην Κύπρο από την Μικρά Ασία κατά τη διάρκεια της περιόδου της εικονομαχίας και έδωσαν στο χωριό το όνομα του χωριού τους που άφησαν πίσω, «Μέγας Αγρός». Έχτισαν στο σημείο εκείνο ένα μοναστήρι όπου βρίσκεται σήμερα η Εκκλησία της Παναγίας του Αγρο
Off
Location