Βουνί

Βουνί
Paragraphs
Το Βουνί, ένα γραφικό κρασοχώρι με λιθόστρωτα σοκάκια, παραδοσιακά σπίτια με ξύλινες πόρτες, μεγάλα παράθυρα, στενά μπαλκόνια και εσωτερικές αυλές, προσελκύει ντόπιους και ξένους με την πλούσια αρχιτεκτονική του κληρονομιά, οι οποίοι το βλέπουν ως ένα υπαίθριο μουσείο της ζωής και του πολιτισμού των πιο πρόσφατων αιώνων.
Βρίσκεται στα κρασοχώρια της Επαρχίας Λεμεσού, σε υψόμετρο 800 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το χωριό απλώνεται σε μια πλαγιά με νότια κλίση. Το τοπίο του χωριού είναι "εντυπωσιακό με τις ψηλές κορυφές του που φτάνουν σε ύψος τα 1153 μέτρα στη θέση "Μούττη του Αφάμη", βόρεια του οικισμού, και τις κοίτες των ποταμών "Χαποτάμι" στα δυτικά και "Κρύος Ποταμός" στα ανατολικά.
Η ονομασία του χωριού συνδέεται με την τοποθεσία του. Σύμφωνα με τη Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, το χωριό ονομάστηκε "Βουνί", "που σημαίνει "χαμηλό βουνό", λόγω της θέσης όπου είναι χτισμένο.

Δραστηριότητες και μέρη ενδιαφέροντος
Επισκεφθείτε τις εκκλησίες του Τιμίου Προδρόμου και της Παναγίας της Περαμβουνιώτισσας, τα παρεκκλήσια του Χρυσοσώτη, του Αγίου Ιωάννη Ρόσσου και του Αγίου Μάμα και το μοναστήρι της Ανάστασης. Επισκεφθείτε το Κέντρο Οίνου και Γαστρονομίας για να μάθετε για την ιστορία του κρασιού στην Κύπρο. Επισκεφθείτε το μουσείο βυζαντινής και λαϊκής τέχνης και το παλιό ελαιοτριβείο. Ακολουθήστε τη διαδρομή του κρασιού no. 4 - Κρασοχώρια - Λεμεσός. Περπατήστε στα στενά δρομάκια για να θαυμάσετε την τοπική αρχιτεκτονική και στα καθορισμένα μονοπάτια της φύσης στην περιοχή.

Υπηρεσίες
Παντοπωλείο, ταβέρνες, καφετέριες, Wine-Bar (Oinou Strata)

Αποστάσεις
Αεροδρόμιο Λάρνακας 104 χλμ.
Αεροδρόμιο Πάφου 60 χλμ.

Off
Location
Oinou Strata
,
WHAT PEOPLE THINK