Καλοπαναγιώτης

Καλοπαναγιώτης
Paragraphs
Ο Καλοπαναγιώτης είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ορεινά θέρετρα της Κύπρου. Βρίσκεται στην κοιλάδα Μαραθάσα στην οροσειρά του Τροόδους σε υψόμετρο 700 μέτρων. Η ιστορία του χρονολογείται από την παλαιοχριστιανική περίοδο. Η καταγεγραμμένη ίδρυση του χωριού έγινε τον 11ο αιώνα, ενώ το όνομά του προέρχεται από τον πρώτο κάτοικο του χωριού ("καλός Παναγιώτης"). Η Μονή του Άγιου Ιωάννη του Λαμπαδιστή - μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO - είναι ο κύριος πόλος έλξης. Το χωριό φημίζεται για τις θειούχες πηγές που βρίσκονται στις όχθες του ποταμού Σέτραχου δίπλα στη βενετσιάνικη γέφυρα. Οι θεραπευτικές ιδιότητες των νερών ήταν γνωστές από την αρχαιότητα. Ολόκληρη η περιοχή αποτελούσε μέρος του αρχαίου βασιλείου των Σόλων, οι βασιλιάδες του οποίου χρησιμοποιούσαν την περιοχή ως θέρετρο ευεξίας συνδυάζοντάς την με τις κυνηγετικές τους εξορμήσεις. Στην περιοχή υπήρχε λουτρό αφιερωμένο στον θεό Ασκληπιό, τον αρχαίο θεό της θεραπείας και βρισκόταν στο ίδιο σημείο όπου σήμερα βρίσκεται η Μονή Αγίου Ιωάννη Λαμπαδιστή. Τα νερά του ιαματικού λουτρού χρησιμοποιούνται ανά τους αιώνες μέχρι σήμερα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.

Ο Καλοπαναγιώτης έχει βραβευτεί με το βραβείο EDEN "Τουρισμός και ανάπλαση της φυσικής κληρονομιάς" ως εθνικός προορισμός το 2011.
Τα τελευταία χρόνια, οι τοπικές αρχές με την υποστήριξη της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ξεκινήσει διάφορα έργα ανάπλασης για την αναζωογόνηση του χωριού. Για παράδειγμα, ένα παλιό σχολείο δίπλα στη Μονή του Αγίου Ιωάννη Λαμπαδιστή έχει ανακαινιστεί και μετατραπεί σε μουσείο με μια εντυπωσιακή συλλογή βυζαντινής τέχνης, εκκλησιαστικών αντικειμένων και αρχαιοτήτων. Το σπίτι του Εθνάρχη Λαυρεντίου είναι ένα άλλο παράδειγμα βιώσιμης ανάπλασης στα καλύτερά της. Αυτό το ένδοξο κτίριο έχει ανακαινιστεί και μετατραπεί σε πολιτιστικό και συνεδριακό κέντρο για την κοινότητα. Επίσης, ορισμένα σπίτια έχουν ανακαινιστεί σε αγροτουριστικά καταλύματα. Για τις τοπικές αρχές, ήταν επίσης σημαντικό το γεγονός ότι το χωριό ανέκτησε τη φήμη του ως σπουδαίο θεραπευτικό κέντρο με ιαματικές πηγές. Σήμερα, το αρχαίο ιαματικό χωριό Καλοπαναγιώτης είναι ένας αναγεννημένος προορισμός, έτοιμος να υποδεχτεί επισκέπτες από την Κύπρο και όλο τον κόσμο. Είναι ένα μέρος που συνδυάζει τα αξιοθέατα, τη φύση, την υγεία και την παράδοση, με έναν πραγματικά όμορφο τρόπο.

Δραστηριότητες και μέρη ενδιαφέροντος
Απολαύστε μια βόλτα στο μονοπάτι της φύσης που οδηγεί στον νερόμυλο του Κύκκου, ένα μνημείο του 17ου αιώνα που ανακαινίστηκε πρόσφατα, κάντε σκι στα βουνά του Τροόδους, ποδηλασία, πηγαίνετε για φαγητό στους χώρους πικνίκ. Επισκεφθείτε τη Μονή Αγίου Ιωάννη Λαμπαδιστή - μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, το μουσείο εικόνων που στεγάζει ανεκτίμητους βυζαντινούς θησαυρούς και τα άλλα 6 γοητευτικά παρεκκλήσια που βρίσκονται διάσπαρτα στο χωριό. Άλλα σημεία ενδιαφέροντος είναι οι θειούχες πηγές, οι νερόμυλοι, η αειθαλής κοιλάδα. Κάντε βόλτα με ποδήλατο βουνού ή τετρακίνητο ποδήλατο στα δασικά μονοπάτια. Πηγαίνετε για μια χαλαρωτική εμπειρία στο κέντρο "Myrianthousa Spa". Επισκεφθείτε τη "Μονή Κύκκου" που απέχει μόλις λίγα λεπτά με το αυτοκίνητο από το χωριό. Δοκιμάστε σουτζούκο, ένα τοπικό γλυκό από σταφύλια και αμύγδαλα. Αρκετά καταστήματα στον Καλοπαναγιώτη πωλούν αυτή την τοπική λιχουδιά. Επισκεφθείτε το εκτροφείο πέστροφας δίπλα στο φράγμα του Καλοπαναγιώτη, όπου επιτρέπεται το ψάρεμα.

Υπηρεσίες
Καφετέριες, εστιατόρια/ταβέρνες, τράπεζες, μίνι μάρκετ, wine bar, βιβλιοθήκη, συνεδριακό κέντρο Λαυρεντίου, κέντρο ευεξίας, κοινοτική πισίνα, 2 εργαστήρια παραδοσιακών προϊόντων

Αποστάσεις
Αεροδρόμιο Λάρνακας 112 χλμ.
Αεροδρόμιο Πάφου 75 χλμ.
https://www.kalopanayiotisvillage.com/
Off
Location
Casale Panayiotis Traditional village
,
WHAT PEOPLE THINK