Κυπερούντα

Κυπερούντα
Paragraphs
Βρίσκεται σε υψόμετρο 1130-1300 μέτρων και είναι το τρίτο ψηλότερο χωριό της Κύπρου. Με πληθυσμό περίπου 1.500 κατοίκους μπορεί να χαρακτηριστεί ως το κεφαλοχώρι της Πιτσιλιάς. Το χωριό πήρε το όνομά του από το φυτό Cyperus rotundus (κυπερός). Το χωριό ιδρύθηκε πιθανόν κατά τη διάρκεια της βυζαντινής εποχής. Αυτό υποδηλώνουν αρκετά λαϊκά τραγούδια του 9ου και 11ου αιώνα που αναφέρουν το όνομά του. Ένα από αυτά τα τραγούδια ονομάζεται Μαρούθκια. Κατά τη διάρκεια της Φραγκοκρατίας, όπως αναφέρει ο De Mas Lartie, η "Τσιπερόντα" ήταν ένα από τα χωριά που θεωρούνταν βασιλική ιδιοκτησία. Ο χάρτης του Αβραάμ Ορτέλιους χαρτογράφησε επίσης το χωριό ως "Choperoda" το 1573. Κατά την οθωμανική εποχή, το χωριό χωρίστηκε σε δύο γειτονιές από τον ποταμό Κούρρη. Η μία από τις γειτονιές χτίστηκε γύρω από την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, ενώ η άλλη χτίστηκε ανατολικά της εκκλησίας που είναι αφιερωμένη στην Παναγία. Τα σπίτια ήταν χτισμένα με τέτοιο τρόπο ώστε "να μπορούν να επικοινωνούν εσωτερικά μεταξύ τους" και οι στέγες τους ήταν ενωμένες, δημιουργώντας έναν φανταστικό δρόμο. Αυτός ο τύπος αρχιτεκτονικής βοηθούσε τους κατοίκους να διαφύγουν σε περιπτώσεις τουρκικών επιδρομών και λεηλασιών. Η Κυπερούντα είναι ένα γραφικό χωριό που εξακολουθεί να διατηρεί την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Τα "θρησκευτικά μνημεία", η κεντρική εκκλησία του χωριού αφιερωμένη στην Αγία Μαρίνα, η εκκλησία της Παναγίας και του Χρυσοσώτηρου και το παρεκκλήσι του Τιμίου Σταυρού προσθέτουν στην ομορφιά του χωριού. Αξίζει να σημειωθεί ότι το παρεκκλήσι παρουσιάζει ενδιαφέρον για την "εκκλησιαστική γλυπτική" και τις τοιχογραφίες του που ανάγονται στο 1521. Το εκκλησάκι περιλαμβάνεται στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που διεξάγει η Unesco και έχει μετατραπεί σε μουσείο. Η Κυπερούντα φημίζεται για το κρασί και τα μήλα της. Η Γιορτή Μήλου (κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου) καθώς και το Παιδικό Φεστιβάλ "Ανδρέας Νέαρχος" (κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου) είναι από τις πιο δημοφιλείς εκδηλώσεις της.
Ο σύλλογος νεολαίας του χωριού είναι πολύ δραστήριος και διοργανώνει πολλές εκδηλώσεις, αθλήματα κλπ.

Δραστηριότητες
Επισκεφθείτε το οινοποιείο της Κυπερούντας που φημίζεται για τα υπέροχα κρασιά του, επισκεφθείτε τις εκκλησίες και τα ξωκλήσια του χωριού, το Μουσείο παραδοσιακής ζωής και φυσικής ιστορίας, το εκκλησιαστικό μουσείο, λάβετε μέρος στο φεστιβάλ του χωριού που είναι αφιερωμένο στο Μήλο και στο Παιδικό Φεστιβάλ. Περπατήστε στα μονοπάτια της φύσης της περιοχής.

Υπηρεσίες
Νοσοκομείο Κυπερούντας, Ταβέρνες, Λέσχη Νεολαίας (Καφέ & Εστιατόριο) στην πλατεία του χωριού, 2 τράπεζες (ΑΤΜ), Παντοπωλείο

Αποστάσεις
Αεροδρόμιο Λάρνακας - 111 χιλιόμετρα
Αεροδρόμιο Πάφου - 80 χλμ.
Off
Location