Λύμπια

Λύμπια
Paragraphs
Το ακριτικό χωριό, Λύμπια, είναι χτισμένο στην καρδιά του νησιού που ανήκει στην επαρχία Λευκωσίας και απέχει 27 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα. Τα Λύμπια βρίσκονται αναμεσά στην Λευκωσία και την Λάρνακα ενώ στα βόρεια συνορεύουν με το κατεχόμενο χωριό, Λουριτζίνα, νοτιοανατολικά με το τουρκοκυπριακό χωριό, Κόση, ενώ βορειοδυτικά με το Δήμο Ιδαλίου. Από τα Λύμπια η πρόσβαση σε άλλες περιοχές είναι πολύ εύκολη. Οι κάτοικοι των Λυμπιών ασχολούνταν ενίοτε με την κτηνοτροφία και σήμερα (2018) έχουν αναπτύξει σύγχρονες κτηνοτροφικές μονάδες αγελάδων, αιγοπροβάτων και πουλερικών.

Η ιστορία των Λυμπιών
Στα ανατολικά των Λυμπιών βρίσκεται η τοποθεσία που φέρει την ονομασία «Φτέλια». Στην εν λόγω τοποθεσία είναι κτισμένος ένας προχριστιανικός οικισμός με αρχαίους τάφους. Η τοποθεσία αυτή ονομαζόταν Ολυμπία, σύμφωνα με τους μελετητές, πράγμα που την συνδέει με την ονομασία του χωριού. Το παλιό χωριό Λύμπια όπως αναφέρει ο ιστορικός Νέαρχος Κληρίδης ήταν κτισμένο στην τοποθεσία «Λατσιά».
Το 1461, ο Γεώργιος Βουστρώνιος (Έλληνας λόγιος του 17ου αιώνα) αναφέρει πως ο βασιλιάς της Κύπρου παραχώρησε τα Λύμπια στο Μούζιο Κωνστάντζο. Όμως τα Λύμπια, σύμφωνα με τον Καρούζη (συγγραφέας) δεν αναφέρονται σε ενετικούς χάρτες.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση το χωριό Λύμπια ιδρύεται στα τέλη του 16ου αιώνα, το 1570, όταν οι Τούρκοι έκαναν επιθέσεις σε γειτονικά χωριά και οι κάτοικοι τους βρήκαν καταφύγιο σε μάντρες που υπήρχαν στο σημείο που σήμερα (2018) βρίσκεται το χωριό.

Η ονομασία των Λυμπιών:
Για το πώς πηρέ το όνομά του το χωριό των Λυμπιών υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Σύμφωνα με την πρώτη, η ονομασία του χωριού συνδέεται με το Σταυρό που τοποθέτησε η Αγία Ελένη σε μια κορφή του Σταυροβουνίου, η οποία ονομαζόταν «Όλυμπος» επειδή κάποτε στο σημείο αυτό υπήρχε βωμός του Ολυμπίου Δία. Ο Σταυρός αυτός που φέρει την ονομασία «Ολυμπάτος», μεταφέρθηκε από μονός του σε μια βουνοκορφή των Λυμπιών οπού και κτίστηκε το εκκλησάκι του Τίμιου Σταυρού, όταν το 1426 οι Σαρακηνοί έκαναν επιδρομή. Eπομένως το χωριό ονομάστηκε Λύμπια από τον «ολυμπάτο σταυρό».

Μια δεύτερη εκδοχή και επικρατέστερη, θεωρεί ότι το χωριό πηρέ το όνομά του από τον γειτονικό αρχαίο οικισμό που ονομαζόταν «Ολυμπία». Τέλος, μια τρίτη εκδοχή επισημαίνει ότι η ονομασία του χωριού συνδέεται με τη διεξαγωγή τοπικών αγώνων, που έμοιαζαν με ολυμπιακούς αγώνες.

Οι Εκκλησίες της κοινότητας Λυμπιών
Στα Λύμπια θα συναντήσει κάνεις την εκκλησία του Άγιου Γεώργιου όπως και την νεόδμητη μεγάλη εκκλησιά του χωριού αφιερωμένη στον Άγιο Επιφάνιο. Επιπρόσθετα στο χωριό υπάρχει το κατεχόμενο ξωκλήσι του Τιμίου Σταυρού, το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία και το εξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας.
Off
Location
Olympia Traditional Houses
,
WHAT PEOPLE THINK
Tzioni's Traditional Stone House
,
WHAT PEOPLE THINK
ΤΖΙΩΝΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΕΤΡΙΝΟ ΣΠΙΤΙ
,
WHAT PEOPLE THINK
ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ με τον Γιώργο
,
WHAT PEOPLE THINK