Μηλιού

Μηλιού
Paragraphs
Στο δρόμο από την Πάφο προς την Πόλη Χρυσοχούς και περίπου 13 χιλιόμετρα πριν, υπάρχει μια στροφή στα αριστερά η οποία θα σας οδηγήσει στο μικρό χωριό Μηλιού που βρίσκεται στο οροπέδιο του Λάωνα. Ακριβώς δίπλα στις πηγές βρίσκεται το ανακαινισμένο μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων, το οποίο χρησιμοποιείται τώρα ως spa hotel. Το μοναστήρι χτίστηκε το 1649 και λέγεται ότι είναι ένα από τα πρώτα στο νησί. Ιδρύθηκε από δύο αδελφούς που φρόντιζαν τους ασθενείς και τους ετοιμοθάνατους χωρίς να παίρνουν καμία αμοιβή για το λειτούργημα τους. Λέγεται ότι έτσι πήρε το μοναστήρι το όνομά του.
Η Μηλιού είναι ένα από τα μικρότερα χωριά της Κύπρου και έχει πληθυσμό περίπου 60 κατοίκους. Είναι επίσης ένα από τα πιο πράσινα χωριά της περιοχής, χάρη στην άφθονη παροχή πηγαίου νερού, περιτριγυρισμένο από εσπεριδοειδή, αμυγδαλιές και αμπελώνες. Στις αρχές της άνοιξης η ανθοφορία των αμυγδάλων είναι ένα εντυπωσιακό θέαμα , ενώ οι πορτοκαλιές και οι λεμονιές είναι φορτωμένες με φρούτα.
Με απέραντη θέα στο βουνό και την κοιλάδα και την εξοχή, η Μηλιού είναι ένα απολαυστικό αγροτικό περιβάλλον, ιδανικό για μεγάλους περιπάτους και για όσους αγαπούν τη φύση και την παρατήρηση πουλιών, καθώς το χωριό είναι γνωστό ως τόπος φωλιάσματος για τα αηδόνια. Οι κύριες μεταναστεύσεις πουλιών, κατά τις οποίες μπορεί να παρατηρηθεί μεγάλη ποικιλία ειδών, πραγματοποιούνται την άνοιξη και το φθινόπωρο. Αν σας ενδιαφέρει περισσότερο να δείτε τη θεαματική παράσταση της Μητέρας Φύσης με τα ανοιξιάτικα λουλούδια, τότε επισκεφθείτε το χωριό από τις αρχές Μαρτίου έως τα τέλη Μαΐου. Το άρωμα των γύρω πεύκων και λεμονιών, που φέρνει το δροσερό αεράκι της κοιλάδας, προσφέρει ανακούφιση από τον καυτό κυπριακό ήλιο.
Η ζωή του χωριού επικεντρώνεται στο καφενείο, όπου οι άνδρες του χωριού κάθονται στη σκιά και βάζουν τον κόσμο στη θέση του, ενώ μερικές από τις γυναίκες εργάζονται στους παλιομοδίτικους αργαλειούς, φτιάχνοντας παραδοσιακά υφάσματα.
Το πλησιέστερο σούπερ μάρκετ στο Μηλιού βρίσκεται σε απόσταση περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων. Οι παραλίες, οι ταβέρνες, η αγορά και τα καταστήματα της Πόλης και του Λατσί απέχουν περίπου 20 λεπτά με το αυτοκίνητο και άλλα λίγα λεπτά θα σας μεταφέρουν στην άκρη της χερσονήσου του Ακάμα. Τα βουνά του Τροόδους και το δάσος της Πάφου (πατρίδα του αγρινό, του ιθαγενούς ορεινού προβάτου του νησιού) βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, ενώ το Διεθνές Αεροδρόμιο της Πάφου απέχει 45 λεπτά οδικώς.

Δραστηριότητες
Επισκεφθείτε το μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων, επισκεφθείτε το Λατσί , την Πόλη και τη χερσόνησο του Ακάμα, πεζοπορήστε στα Μονοπάτια της Φύσης της περιοχής ("Αφροδίτη", "Άδωνις", "Σμίγκες" και "Φαράγγι του Αβάκα") , ακολουθήστε τους Δρόμους του Κρασιού No. 1 (Λαόνα - Ακάμας) και 2 (Βουνί - Αμπελίτης), πηγαίνετε στην παραλία Λάρα.


Υπηρεσίες
Πολιτιστικό κέντρο, καφετέρια, εστιατόριο

Αποστάσεις
Αεροδρόμιο Λάρνακας - 152 χιλιόμετρα
Αεροδρόμιο Πάφου - 33,χλμ.
Off
Location