Όμοδος

Όμοδος
Paragraphs
Το Όμοδος βρίσκεται περίπου 42 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης της Λεμεσού, στη γεωγραφική περιοχή των αμπελουργικών χωριών. Είναι χτισμένο κοντά στη δυτική όχθη του ποταμού Χα-ποτάμι σε μέσο υψόμετρο 810 μέτρων. Το χωριό περιβάλλεται από ψηλές βουνοκορφές, οι ψηλότερες από τις οποίες είναι οι "Αφάμες" (1153 μ.) και ο "Κρεμός του Λάωνα" (βράχος του Λάωνα, 1092 μ.). Στην περιοχή καλλιεργούνται αμπέλια και διάφορα οπωροφόρα δέντρα (μηλιές, δαμασκηνιές, αχλαδιές, ροδακινιές και βερίκοκες). Υπάρχουν επίσης ακαλλιέργητες εκτάσεις που καταλαμβάνονται από ποικίλη φυσική βλάστηση. Το στολίδι και το πραγματικό καμάρι και η χαρά του Ομόδους είναι η Μονή του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, που είναι χτισμένη στην καρδιά της κοινότητας. Υψώνεται μεγαλοπρεπώς και με την επιβλητική του παρουσία γίνεται σημαντικό μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.

Η Μονή του Τιμίου Σταυρού είναι ένα από τα παλαιότερα και ιστορικότερα μοναστήρια του νησιού. Σύμφωνα με την παράδοση, η Μονή ιδρύθηκε πριν από την άφιξη της Αγίας Ελένης στην Κύπρο το 327 μ.Χ. Η ακριβής ημερομηνία ίδρυσης είναι άγνωστη. Ίσως υπήρχε πριν από το χωριό και το Όμοδος ιδρύθηκε αργότερα γύρω από το μοναστήρι. Διάφοροι ιστορικοί της Κύπρου, όπως ο Νεόφυτος Ροδινός, ο Ρώσος μοναχός και περιηγητής Μπάρσκι, ο πρωτοπρεσβύτερος Κυπριανός και άλλοι, αναφέρονται στην επίσκεψη της Αγίας Ελένης στην Κύπρο και στο γεγονός ότι άφησε μέρος του Ιερού σχοινιού και της Αγίας Ρόδου στη Μονή. Το σχοινί αυτό, με το οποίο οι Ρωμαίοι έδεσαν τον Χριστό στον Σταυρό, περιγράφεται ως κόκκινου χρώματος και "λερωμένο από το αίμα του Χριστού". Μετά από πολλά θαύματα του Σταυρού, το Μοναστήρι απέκτησε σημαντική φήμη και εξελίχθηκε σε σπουδαίο τόπο λατρείας μέχρι σήμερα.

Από την αρχαιότητα το Όμοδος φημίζεται για τα υπέροχα σταφύλια και τα γευστικά κρασιά του. Σύμφωνα με την παράδοση, το -άριστης ποιότητας και γλυκιάς μυρωδιάς- κρασί Αφάμες, το οποίο πήρε το όνομά του από το ομώνυμο βουνό που βρίσκεται ανατολικά του χωριού, ήταν η αιτία για να κατακτήσει το νησί ο μεθυσμένος σουλτάνος Σελήμ Β', ώστε να έχει δικό του το περίφημο αυτό κρασί. Το γνωστό μεσαιωνικό πατητήρι, που βρέθηκε σε μικρή απόσταση από τη Μονή Τιμίου Σταυρού, αποδεικνύει ότι η παραγωγή παραδοσιακού κρασιού γινόταν στο Όμοδος από την αρχαιότητα.

Οι κάτοικοι του Ομόδους, εκτός από την καλλιέργεια αμπέλου και την παραγωγή εξαιρετικού κρασιού και "ζιβανίας" (παραδοσιακό αλκοολούχο ποτό), ασχολούνται επίσης με την παρασκευή "σουτζούκου" (γλεύκος-στικ με αμύγδαλα), "παλουζέ" (γλεύκος ζελέ), "κιοφτέρκα" (αποξηραμένος γλεύκος ζελέ σε ρομβοειδή κομμάτια) και "κουλούρκα" (παξιμάδια). Τα "αρκάμενα κουλούρκα" (τραγανά παξιμάδια με μαγιά) του Ομόδους είναι επίσης γνωστά και περιζήτητα σε όλη την Κύπρο. Επίσης, γνήσια και εξαιρετικής γεύσης γλυκά φτιάχνονται από τοπικά φρούτα.

Η χειροτεχνία ανθεί στα σπίτια στον Όμοδο. Οι γυναίκες του χωριού, εκτός από την άφθονη και σκληρή δουλειά που προσφέρουν δίπλα στους συζύγους τους για την καλλιέργεια της γης, ασχολούνται και με τα χειροποίητα κεντήματα, φτιάχνοντας υπέροχα μπροκάρ, τραπεζομάντιλα, παπλώματα με κλωστές και δαντέλες στενής πλέξης και Chantilly. Στο χωριό βρίσκονται πολλά οινοποιεία με σπουδαίους αμπελώνες και ποιοτικό κρασί. Στο χωριό Όμοδος μπορείτε να απολαύσετε την τοπική κουζίνα δοκιμάζοντας παραδοσιακά πιάτα και πίνοντας τοπικό κρασί.


Δραστηριότητες
Επισκεφθείτε τη Μονή Τιμίου Σταυρού και τις πολλές άλλες εκκλησίες και παρεκκλήσια του χωριού. Πηγαίνετε στις παραδοσιακές ταβέρνες για να απολαύσετε τοπικά πιάτα. Οι καταρράκτες Καλιδόνια και Μυλομέρη στα βουνά του Τροόδους απέχουν μόλις λίγα λεπτά με το αυτοκίνητο. Ποδηλασία, πεζοπορία. Ακολουθήστε τη Διαδρομή του Κρασιού no. 4 (Οινοχώρια - Λεμεσός). Επισκεφθείτε τα μουσεία των χωριών και τα οινοποιεία.


Υπηρεσίες
Σούπερ μάρκετ, ταβέρνες, καφετέριες, τράπεζα, ταχυδρομείο, καταστήματα, κέντρο υγείας, αρτοποιεία


Αποστάσεις
Αεροδρόμιο Λάρνακας - 106 χιλιόμετρα
Αεροδρόμιο Πάφου - 53 χλμ.
Off
Location