Πεδουλάς

Πεδουλάς
Paragraphs
Ο Πεδουλάς είναι ένα χωριό στην επαρχία Λευκωσίας της Κύπρου, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1100 μέτρων στα βουνά του Τροόδους, 4 χιλιόμετρα νότια του Μουτουλλά. Το όνομα προέρχεται από τις λέξεις πεδιάδα και λαός . Ο Πεδουλάς είναι γνωστός για τις 12 εκκλησίες του, οι οποίες ποικίλουν από ένα παρεκκλήσι του 15ου αιώνα μέχρι έναν καθεδρικό ναό του 1930. Η σημαντικότερη είναι η εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, η οποία αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO μαζί με άλλες εννέα ζωγραφισμένες εκκλησίες στην περιοχή του Τροόδους.
Το χωριό είναι ένα δημοφιλές καλοκαιρινό και χειμερινό ορεινό θέρετρο. Η ιστορία του Πεδουλά χρονολογείται από τους βυζαντινούς χρόνους και κατά τη διάρκεια της Φραγκοκρατίας και της Ενετοκρατίας ήταν βασιλικό κτήμα. Η γεωργία αποτελούσε εξαρχής τον κύριο πυλώνα της οικονομίας και ο Πεδουλάς ήταν ιδανικός για την καλλιέργεια κερασιών, μηλιών και άλλων οπωροφόρων δέντρων. Όμως η γεωργία από μόνη της δεν απέφερε αρκετά έσοδα, έτσι ακόμη και σε δύσκολες περιόδους της ιστορίας της, προωθήθηκαν ο τουρισμός, το εμπόριο και η οικοτεχνία ως συμπληρωματικές πηγές εισοδήματος. Η υφαντική ήταν η αποκλειστική ενασχόληση των γυναικών κατά τη διάρκεια των χειμερινών ημερών. Λόγω της γειτνίασης με το δάσος, υπάρχει άφθονη παροχή νερού από φυσικές πηγές. Πολύ γευστικό και χωνευτικό. Θεωρείται από τα καλύτερα πόσιμα νερά του νησιού.
Το Περιβαλλοντικό Κέντρο Στέλιος στον Πεδουλά ιδρύθηκε αρχικά την 1η Νοεμβρίου 2005 από το χωριό Πεδουλά, με τη συνεργασία και τη βοήθεια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου. Τον Οκτώβριο του 2010, μέσω του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Στέλιος, ο κ. Στέλιος Χατζηϊωάννου - ο ιδρυτής της easyJet και πρόεδρος του ομίλου easyGroup - δώρισε 200.000EU για την ολοκλήρωση του Εργαστηρίου και για άλλες ανάγκες του Στέλιος Περιβαλλοντικό Κέντρο στον Πεδουλά. Το χωριό είναι η γενέτειρα του πατέρα του, Λουκά Χατζη-Ιωάννου. Κάθε καλοκαίρι η κοινότητα διοργανώνει τη Γιορτή Κερασιού που προσελκύει πολλούς επισκέπτες.

Δραστηριότητες και μέρη ενδιαφέροντος
Ο Πεδουλάς διαθέτει δύο μουσεία: το Βυζαντινό Μουσείο και το Λαογραφικό Μουσείο. Επισκεφθείτε την εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ (μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO). Ακολουθήστε το Μονοπάτι της Φύσης στο χωριό (4,5 χλμ.) για να επισκεφθείτε όλα τα αξιοθέατα του χωριού. Επισκεφθείτε τη μικρή εκκλησία με τον Σταυρό των 25 μέτρων στο λόφο δυτικά του χωριού, ακολουθήστε τα περιπατητικά μονοπάτια προς τη Μονή Κύκκου και προς τα γύρω χωριά Μουτουλλάς & Καλοπαναγιώτης. Δοκιμάστε το παραδοσιακό φαγητό της περιοχής στα εστιατόρια του χωριού.

Υπηρεσίες
Τράπεζα, Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, Νοσοκομείο, Αστυνομικός Σταθμός, Παντοπωλεία, Εστιατόρια, Καφετέρια

Αποστάσεις
Αεροδρόμιο Λάρνακας 120 χιλιόμετρα
Αεροδρόμιο Πάφου 80 χλμ.
Off
Location