Πέρα Πέδι

Πέρα Πέδι
Paragraphs
Το Πέρα Πεδί είναι χωριό της επαρχίας Λεμεσού το οποίο απέχει περίπου 35 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από αυτήν και είναι κτισμένο σε μέσο υψόμετρο 770 μέτρων. Το χωριό Πέρα Πεδί διασχίζεται από τον Κρυό ποταμό, που είναι παραπόταμος του ποταμού Κούρρη.
Στην απογραφή του 2011 το χωριό αριθμούσε 120 κατοίκους. Στο Πέρα Πεδί καλλιεργούνται τα αμπέλια οινοποιήσιμων ποικιλιών, μηλιές, αχλαδιές και άλλα. Το όνομα του χωριού οφείλεται στο γεγονός ότι είναι κτισμένο σε ένα ίσιωμα (πεδίον), αν και βρίσκεται σε ορεινή περιοχή. Συνεπώς πρόκειται για οικισμό που βρισκόταν πέρα (αντίπερα) Πεδίον. Βάσει του τοπωνυμίου του χωριού, πεδίον- Πεδί, που φανερώνει την αρχαιότητα του ονόματος του, το χωριό πρέπει να κτίστηκε κατά τα Βυζαντινά χρονιά. Οι ιστορικές μαρτυρίες φανερώνουν ότι υπήρχε και πριν από την φραγκοκρατία.
Κάνοντας κανείς μια βόλτα στο Πέρα Πεδί θα συναντήσει εντυπωσιακά θρησκευτικά μνημεία όπως την εκκλησία του Αγίου Νικολάου κτίσμα του 1796, την Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής κτίσμα του 17ου αιώνα και την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου κτίσμα του 1920.
Στο χωριό υπάρχει ένα πανέμορφο μονοπάτι της φύσης το οποίο περιλαμβάνει πλούσια χλωρίδα και χαρακτηριστικά είδη της κυπριακής πανίδας. Η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του χωριού, που ακόμη διατηρείτε παραδοσιακή αντικατοπτρίζεται στα όμορφα σπιτάκια που ξεπροβάλλουν στις άκρες των δρόμων. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίσματα που υπάρχουν στο Πέρα Πεδί είναι το οινικό εργοστάσιο και ο παραδοσιακός Νερόμυλος.

Off
Location