Τόχνη

Τόχνη
Paragraphs
Το χωρίο της Τόχνης ανήκει στην επαρχία Λάρνακας, και βρίσκεται περίπου στα μισά του δρόμου μεταξύ της πόλης της Λάρνακας και της Λεμεσού. Σύμφωνα με τον μύθο της παράδοσης και της θρησκείας, η Τόχνη είναι ένα από τα παλαιότερα χωρία της Κύπρου, με την ιστορία να την καταγράφει για πρώτη φορά περίπου δέκα αιώνες πριν. Παρά την σπάνια αναφορά της σε ιστορικές και αρχαιολογικές πηγές, μια προσεκτική ερευνά στο χωρίο θα φέρει στο φως πολλά δεδομένα που να αποδεικνύουν την πολύχρονη ζωή της Τόχνης.
Το χωριό είναι καταγεγραμμένο σε μεσαιωνικούς χάρτες ως Togni, γεγονός που φανερώνει την αδιάψευστη ύπαρξη του, ήδη από την περίοδο των Λατίνων.
Η ύπαρξη της Τόχνης καταγράφεται, κατά την μεσαιωνική περίοδο, από τούς ιστορικούς της εποχής, όπως τον Κύπριο χρονογράφο Λεόντειο Μαχαιρά και τον Λατίνο συγγραφέα De Mas Latrie. Οι μαρτυρίες διαδραματίζονται κυρίως, γύρω από τον ναό και τα λείψανα της βασιλομήτωρ Αγίας Ελένης, μετά την επιστροφή της από τους Αγίους Τόπους. Μία ακόμη μεσαιωνική μαρτυρία καταγράφει την Τόχνη, κατά την παρουσία των Φράγκων στον νησί, ως περιοχή με επαύλεις.

Σήμερα το χωριό έχει διακριθεί ως αγροτουριστικός προορισμός, η οποία προωθεί την αποκατάσταση των παραδοσιακών οικιών του χωριού με σκοπό να διατηρηθεί η παράδοση και η αρχιτεκτονική. Στην πλειοψηφία των αναπαλαιώσεων που γίνονται χρησιμοποιείτε η «Πέτρα της Τόχνης» η οποία λαξεύεται στην γύρω περιοχή.
Στο κέντρο του χωριού βρίσκονται τα ερείπια μια Λατινικής εκκλησιάς, πλησίον της Ορθόδοξης εκκλησίας του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης. Ο ναός αυτός έχει ανοικοδομηθεί στο ακριβές σημείο όπου πρώτα κτίστηκε από την Αγία Ελένη μετά την επιστροφή της από τούς Αγίους Τόπους, από όπου και μετέφερε ένα κομμάτι του Τιμίου Σταυρού.

Δραστηριότητες και μέρη ενδιαφέροντος
Επισκεφθείτε την εκκλησία του χωριού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, το εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας και την εκκλησία του Σωτήρος. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε την ερειπωμένη εκκλησία του Σταυρού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης σε ένα μικρό λόφο. Επισκεφθείτε το Εκκλησιαστικό Μουσείο, ακολουθήστε τις ποδηλατικές διαδρομές της περιοχής κάποιες περνούν κατά μήκος της ακτής. Συμμετέχετε στον εορτασμό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στις 21 Μαΐου που προσελκύει πολλούς ντόπιους και ξένους επισκέπτες. Η θάλασσα απέχει μόνο λίγα λεπτά μακρυά.

Υπηρεσίες
Καφετέριες, ταβέρνες, παντοπωλείο, ποδηλατικό κέντρο, συνεδριακό κέντρο

Αποστάσεις
Αεροδρόμιο Λάρνακας 35,9 χλμ.
Αεροδρόμιο Πάφου 89,8 χλμ.
Off
Location
Vrakas House
,
WHAT PEOPLE THINK