Οινοποιείο Ζαμπάρτας

Cover Image
Οινοποιείο Ζαμπάρτας
Activity Reference
Overview
Overview

Ο Μάρκος Ζαμπάρτας και η ομάδα του, σας περιμένουν στους ανακαινισμένους χώρους του Οινοποιείου που έχουν διαμορφωθεί ώστε να δέχονται επισκέπτες που θέλουν να δοκιμάσουν τα κρασιά, να μάθουν την ιστορία του Οινοποιείου και να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους όσο αφορά στην κουλτούρα του Κυπριακού Οίνου.

Το Οινοποιείο Ζαμπάρτας βρίσκεται στον Άγιο Αμβρόσιο, στα Κρασοχώρια Λεμεσού. Πρωτολειτούργησε το 2006 από τον οινολόγο Άκη Ζαμπάρτα και πολύ σύντομα στην ομάδα εντάχθηκε ο γιος του, επίσης οινολόγος, Μάρκος Ζαμπάρτας. Σήμερα, ο Μάρκος Ζαμπάρτας μαζί με την οικογένεια και την ομάδα του, αποτελούν τη 2η γενιά οινοποιών στο Οινοποιείο Ζαμπάρτας.

Η φιλοσοφία του Οινοποιείου Ζαμπάρτας περιστρέφεται γύρω από τις ήπιες και καινοτόμες πρακτικές αμπελοκαλλιέργειας και οινοποιίας με σκοπό την ανάδειξη του πλούτου του κυπριακού αμπελώνα και του μοναδικού terroir των Κρασοχωριών. Τα κρασιά Ζαμπάρτας παράγονται κυρίως από κυπριακές ποικιλίες, όπως Ξυνιστέρι, Μαραθεύτικο και Γιαννούδι με σταφύλια από ιδιόκτητα αμπέλια στα Κρασοχώρια Λεμεσού και από συνεργαζόμενους παραγωγούς.

Η γκάμα

Το Οινοποιείο Ζαμπάρτας παράγει 10 ετικέτες.

Στα λευκά κρασιά, περιλαμβάνονται το Ξυνιστέρι, το Semillon- Sauvignon Blanc καθώς και το Ξυνιστέρι Single Vineyard που προέρχεται από ένα συγκεκριμένο αμπελοτόπι στα Μανδριά και η οινοποίηση του περιλαμβάνει παλαίωση και ωρίμαση σε βαρέλι.

Στα ροζέ κρασιά, το οινοποιείο παράγει το καινοτόμο Zambartas Rosé, που όταν λανσαρίστηκε πριν από 12 χρόνια, τοποθέτησε την Κύπρο στον παγκόσμιο χάρτη για τα ροζέ της και παραμένει ανάμεσα στα κορυφαία κυπριακά ροζέ κρασιά.

Όσο αφορά στα κόκκινα, η γκάμα περιλαμβάνει το Μαραθεύτικο, το Ματάρο- Γιαννούδι και τη ναυαρχίδα του οινοποιείου, το Shiraz - Λευκάδα, ένα κρασί που αποδεικνύει ότι η Κύπρος μπορεί να παράξει κρασιά με μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης.

Η γκάμα ολοκληρώνεται με τη σειρά Κουκουβάγια σε λευκό, ροζέ και ερυθρό. Πρόκειται για κρασιά απλά, καθημερινά τα οποία είναι επίσης μια premium επιλογή για wine by the glass σε εστιατόρια. Η Λευκή Κουκουβάγια φτιάχνεται από Ξυνιστέρι, το ημίξηρο Κουκουβάγια ροζέ από Mataro και η κόκκινη Κουκουβάγια από Mataro και Shiraz. Τα κρασιά Ζαμπάρτας έχουν βραβευτεί σε Κυπριακούς και διεθνείς διαγωνισμούς οίνου με περισσότερα από 70 μετάλλια.

 

 

Video
Location