Tsiakkas Winery

Cover Image
Tsiakkas Winery
Activity Reference
Overview
Overview

Το οινοποιείο Τσιάκκας ιδρύθηκε το 1988 λίγο έξω από το χωριό Πελένδρι στα βουνά του Τροόδους, στην περιοχή της Πιτσιλιάς. Η παραγωγή της πρώτης χρονιάς ήταν 500 φιάλες ενός ερυθρού κρασιού με την ονομασία Θύρσος. Σταδιακά δημιουργήθηκαν νέα κρασιά με την προσθήκη ενός λευκού και ενός ροζέ κρασιού. Τα πρώτα κρασιά φτιάχτηκαν από τοπικές ποικιλίες, καθώς οι διεθνείς ποικιλίες ήταν σχεδόν ανύπαρκτες στην περιοχή της Πιτσιλιάς.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όλο και περισσότερες διεθνείς ποικιλίες χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή των κρασιών του οινοποιείου. Οι ποικιλίες αυτές περιλάμβαναν τις ποικιλίες Chardonnay, Sauvignon, Cabernet, Merlot και Grenache. Αν και κάποιες από αυτές χρησιμοποιούνται ακόμα από το οινοποιείο, τα τελευταία χρόνια υπήρξε στροφή προς τις κυπριακές ποικιλίες. Ξαναφυτεύονται παλιές ξεχασμένες ποικιλίες όπως το Γιαννούδι και η Προμάρα. Έχει γίνει περισσότερη έρευνα για το Ξυνιστέρι και τη Βαμβακάδα, τόσο στον αμπελώνα όσο και στο οινοποιείο. Πρόσφατα στα προϊόντα του οινοποιείου προστέθηκε ένα νέο στυλ Κουμανταρίας και Ζιβανίας. Η συνολική έκταση των αμπελώνων υπό τη διαχείριση του οινοποιείου ανέρχεται πλέον σε 13 εκτάρια. Αυτά βρίσκονται στο Πελένδρι, καθώς και σε κοντινά χωριά. Όλοι οι αμπελώνες μας είναι πιστοποιημένοι βιολογικά, από το 1995. Σταδιακά οι συνεργαζόμενοι αμπελουργοί πείστηκαν να ακολουθήσουν και αυτοί τη βιολογική γεωργία.

Σήμερα το οινοποιείο παράγει 200.000 φιάλες ετησίως και πωλεί κυρίως στην τοπική αγορά. Εστιατόρια υψηλών προδιαγραφών, ξενοδοχεία 5 αστέρων, οινοπωλεία και ένας μικρός αριθμός αλυσίδων σούπερ μάρκετ αποτελούν την τοπική πελατεία. Οι εξαγωγές γίνονται σε εννέα χώρες, και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελβετία, τη Γερμανία, την Κίνα και το Βέλγιο.


Επισκεφθείτε το οινοποιείο

Το οινοποιείο είναι ανοιχτό καθημερινά, εκτός από τις Κυριακές και τις μεγάλες αργίες, από τις 09:00 έως τις 16:00 για ξενάγηση στον αμπελώνα, περιήγηση στο οινοποιείο και γευσιγνωσία.  Για όσους επιθυμούν να λάβουν μέρος σε μια ξενάγηση, συνιστάται να τηλεφωνήσουν εκ των προτέρων για να εξασφαλίσουν ότι ο οινοποιός είναι διαθέσιμος. Δεν χρειάζεται να κάνετε κράτηση για γευσιγνωσία, καθώς κάποιος είναι πάντα διαθέσιμος. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε για την ιστορία της κυπριακής οινοποιίας, να επισκεφθείτε το μικρό μουσείο κρασιού και τα κελάρια και να δοκιμάσετε τα κρασιά απολαμβάνοντας τη θέα του αμπελώνα.  Πρόσφατα, το οινοποιείο αποφάσισε να ανοίξει κάποιες Κυριακές κατά τους μήνες Μάιο και Νοέμβριο κάθε έτους. Κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών το οινοποιείο μας μαζί με άλλα οινοποιεία της περιοχής θα είναι ανοιχτό για ξεναγήσεις και γευσιγνωσία από τον ίδιο τον οινοποιό. Υπάρχει ένας καλός λόγος για την επιλογή αυτών των μηνών. Κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα φρέσκα λευκά κρασιά της πρόσφατης εσοδείας και κατά τη διάρκεια του Μαΐου μπορούν να δοκιμάσουν τα κόκκινα κρασιά της τελευταίας σοδειάς.

Contact Details
Phone Number
25991080
Video
Location